Materijali za zid

Koji materijal će se zapravo koristiti za zidove kod gradnje kuće kamen po kamen: beton, vapnenac, opeka ? Slijedi pregled građevinskih materijala koji se mogu koristiti kod gradnje zidova.

Koji materijal će se zapravo koristiti kod gradnje kuće kamen po kamen: beton, vapnenac, cigla? Slijedi pregled građevinskih materijala.

Neki investitori su konzervativni, ili makar većina. To primjećuju sami proizvođači gotovih kuća, ali i tesari koji nude kompletne gotove kuće, posebno kada su konfrontirani popularnom predrasudom:“ Ali kuća od drveta nije prava kuća, prava kuća se zida kamen po kamen“ (To je naravno besmisleno: kuće koje nastaju na drvenoj konstrukciji jesu više nego prave kuće, vrijede novaca i jako su stabilne.)

Što zapravo znači „kamen po kamen“? Cigla na ciglu, vapnenac na vapnenac ili porozni beton na porozni beton? Izbor građevinskih materijala za masivne kuće snažno je proširen proteklih godina. Također se značajno promijenio način njihove obrade. Sve češće se, kao i kod konstrukcija od drvenih okvira, na gradilište isporučuju veliki zidni paneli, koji se na licu mjesta i montiraju.

S milimetarski točno formatiranim blokovima ravnih elemenata od vapnenca, opeke, laganog ili poroznog betona revolucionirana je i klasična gradnja zidova.

Razdoblje fuga morta od 12 cm, koji je bio uobičajen stoljećima kao masa za izjednačavanje odstupanja formata opeke, danas je završeno. Mort se danas nanosi u slojevima debljine jedan do tri milimetra. Blokovi su normirani prema DIN standardima i često opremljeni perom i utorom za perfektne i vjetro nepropusne spojeve. I što onda ovdje uopće znači pojam“zidati“? Elementi se režu pilom, slažu jedan na drugi i lijepe. Za prozorske nadvoje i nadvoje vrata ili za kutije za rolete koriste se specijalno oblikovani elementi – i onaj tko se još sjeća lego-kockica svoje djece, taj je na pravom putu. Neki sistemi su upravo prilagođeni ambicioznim uradi-sam kućnim majstorima, koji žele graditi kuću u vlastitoj režiji.

Ali koji će to točno građevinski materijal biti?

Dakle: što znači“kamen“ i što podrazumijevamo pod „masivno“? Što to imamo s materijalima koji se proizvode od pijeska, vapna, plovućca, šljunka ili gline (od prirodnog kamena rade se još jedino fasade). Za izbor je odlučujući čitav niz kriterija, prema kojima se građevinski materijali potpuno razlikuju.

Iz njih nastaju zidovi i stropovi koji:

• Izoliraju toplinske gubitke
• Garantiraju zvučnu izolaciju vanjske buke i protupožarnu zaštitu
• Ne ispuštaju kemikalije niti spore plijesni
• Štite od elektroničkog smoga
• Vjetro- i vodonepropusni su, ne trunu i ne pljesnive
• Imaju veliku akumulacijsku masu topline, po ljeti osiguravaju hladne prostorije, a zimi akumuliraju sunčevu energiju koja zrači kroz prozore te tako zagrijavaju kuću.

Pogledajmo različite građevinske materijale koji obično dolaze u obzir kod masivne gradnje: cigla, vapnenac, porozni beton, beton i plovućac.

Opeka predstavlja najčešće korišteni zidni građevinski materijal, većina kuća građena je ciglom. Opeka ima jako dobra građevinsko-fizikalna svojstva te je zbog visoke kakvoće u pogledu toplinske izolacije, protupožarne postojanosti te ponašanja u uvjetima pojačane vlažnosti omiljeni građevinski materijal za montažu unutarnjih i vanjskih zidova. Opeke su ekstremno otporne te nude visoku zaštitu od elektroničkog smoga.

Vapnenački kamen predstavlja također ekološki kompatibilnu vrstu opeke za zidove. Impresionira svojom dobrom zvučnom i protupožarnom zaštitom. Zbog svojih lošijih termo-izolacijskih svojstava ne može se koristiti za vanjske zidove bez dodatnih izolacijskih slojeva. Uporabom spregnutih termo-izolacijskih sistema može doći do pogoršanja zvučne zaštite.

Porozni beton nudi izvanrednu toplinsku izolaciju i dobru protupožarnu zaštitu. Kako zbog velikog broja pora ima ekstremna hidrofilna svojstva voditi računa o kvalitetnoj zanatskoj izvedbe žbuke na vanjskim zidovima. Porozni beton upija vodu kao spužva. U usporedbi s ciglama i vapnenim opekama porozni beton ima manju sposobnost toplinske izolacije, tako da teško može osigurati izjednačavanje temperature.

Prednosti betona leže u dobroj zvučnoj i protupožarnoj zaštiti, ali i dobrim termo-izolacijskim svojstvima upravo zbog velike specifične gustoće. Kako bi se ipak postigla dobra toplinska zaštita neophodna je dodatna vanjska izolacija. Zidovi od betona su obično pred-proizvedeni, podovi i stropovi montiraju se na licu mjesta.

Plovućac vezan cementom, nazvan još i lagani beton nije tako rasprostranjen. Posjeduje dobra građevinsko-fizikalna svojstva te postiže dobre toplinsko- izolacijske vrijednosti, ali dugo akumulira vlagu. Sljedeći nedostatak: Ukoliko plovućac nije dovoljno dugo uskladišten skuplja se, dakle postaje manji što može dovesti do oštećenja žbuke.

I kako izgleda gotova kuća? Onako kako želi investitor. Izbor fasade ne ovisi o materijalu od kojeg su montirani zidovi. Već prema ukusu to može biti klinker, žbuka ili prirodni kamen. Pa ni drvena fasada nije problem! Ali želi li je netko, tko gradi ekstra masivno? Foto: Wienerberger.de

Izvor: http://www.gradimo.hr/materijali-za-zid